Δίκη Μάτι: Η εισαγγελέας «βλέπει» ένοχη τη Δούρου – Ποια είναι, εκτός πολιτικής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

13 Μαρτίου, 2025


Την ενοχή 12 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Έβαλε, μάλιστα, στο κάδρο και της τότε Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η οποία πρωτοδίκως είχε αθωωθεί.Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Σταματία Περιμένη ζήτησε την ενοχή των: Ρένα Δούρου, 8 υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, του τότε Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, …

Την ενοχή 12 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Έβαλε, μάλιστα, στο κάδρο και της τότε Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η οποία πρωτοδίκως είχε αθωωθεί.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Σταματία Περιμένη ζήτησε την ενοχή των: Ρένα Δούρου, 8 υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, του τότε Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του τότε δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς καθώς και του ανθρώπου που έβαλε την φωτιά, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας ανέφερε:

«Προτείνω την ενοχή των:

  • Τερζούδη
  • Ματθαιόπουλου
  • Φωστιέρη
  • Γκολφίνου
  • Παντελεάκου
  • Παπαδόπουλου
  • Παναγιωτόπουλου
  • Χιώνη
  • Καπάκη
  • Δούρου
  • Μπουρνούς
  • Αγγελόπουλου»

Τι είπε για όσους έκρινε ένοχους

Για τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, η εισαγγελέας ανέφερε: «Όφειλε να έχει προετοιμάσει τα μέσα, δεν θα έπρεπε να επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Νταού, σε σύντομο χρόνο , όφειλε να διατάξει να μεταβεί ανώτατος αξιωματικός για να κάνει τις ενδεδειγμένες ενέργειες συντονισμού των υπηρεσιών. Αυτό δεν έγινε. Άφησαν το φαινόμενο να εξελιχθεί και να κλιμακωθεί. Αυτός ήταν ο πρώτος που έπρεπε να ζητήσει συνδρομή από άλλους φορείς και δη από το στρατό. Όταν προέκυψε η ανάγκη διάσωσης ανθρώπων από τη θάλασσα, όφειλε να διατάξει και δια του υπαρχηγού να συνεισφέρει, σε συνεννόηση με το λιμενικό. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος γιατί από τις παραλείψεις αυτές επήλθε το αποτέλεσμα. Από τις γνώσεις του και τις πληροφορίες που είχε, όφειλε να προβλέψει ότι η πυρκαγιά θα εξελισσόταν με καταστροφικά αποτελέσματα».

Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής: «Ήταν ο κατεξοχήν αρμόδιος για το συντονισμό των επιχειρήσεων. Ήταν έμπειρος πυροσβέστης, είχε καθήκον να προβλέψει και γνώριζε πως μια τέτοια φωτιά θα εξελιχθεί αν δεν κατασβεστεί. Αφού ξέφυγε, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Έχοντας τον επιχειρησιακό έλεγχο και εποπτεία και του ΕΣΚΕ, θα έπρεπε να απαιτεί ενημέρωση διαχείρισης. Υπάρχουν συνομιλίες που φαίνεται ότι συντόνιζε και έδινε εντολές. Έπρεπε να φροντίσει να μην απογuμνώσει την ανατολική Αττική μια μέρα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Όφειλε να έχει τα αυτιά και τα μάτια του παντού. Δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο σταυρός των επικεφαλής. Έπρεπε να δώσει εντολή κινητοποίησης των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να προβληματίσει τους επίγειους αν πρέπει να διατάξουν απομάκρυνση».

Για τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε διοικητή του ΕΣΚΕ: «Ήταν ο πρώτος που αποφάσιζε που θα πάνε τα εναέρια μέσα. Είχε καθήκον να δώσει τις αναγκαίες εντολές για το συντονισμό τους. Έγινε το ολέθριο και αδικαιολόγητο λάθος της εκτροπής του ελικοπτέρου προς τα διυλιστήρια, που ήταν το μόνο εναέριο στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Επίσης δεν δόθηκε ποτέ εντολή να απογειωθούν τα σινουκ. Δεν ξέρει κανείς πόσο θα βοηθούσαν, αλλά πάντως εντολή δεν δόθηκε. Δεν μπορούσε να κάνει υπόδειξη στον αρχηγό, αλλά είχε καθήκον να τον ενημερώσει για όλα, για να τον βοηθήσει να λάβει αποφάσεις».

Για τον Γκολφίνο, προϊστάμενο του 199: «Δεν αξιολόγησε πλήρως το τηλεφωνικό κέντρο και έχοντας την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών, παρά τις πληροφορίες και τις οδηγίες των υφισταμένων του δεν φρόντισε να ενημερώσει άμεσα το λιμενικό για να ξεκινήσει η περισυλλογή των ανθρώπων».

Για τον Ηλία Παντελεάκο, τότε διοικητή ΚΕΠΠ: «Δεν ενημέρωσε αμέσως ως όφειλε τους φορείς πολιτικής προστασίας για να υπάρξει κάποια ειδοποίηση των πολιτών».

Για τον Δαμιανό Παπαδόπουλο, διοικητή Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης: «Ήταν επικεφαλής της πυρκαγιάς μέχρι τις 17.20. Δεν ενημερώνει τον Παναγιωτόπουλο, που αναλαμβάνει αμέσως μετά. Δεν έχει καν επικοινωνία μαζί του. Δεν ενημέρωσε ούτε το ΕΣΚΕ, ενώ μας είπε στην απολογία του ότι αντιλήφθηκε ότι φωτιά είναι επικίνδυνη.»

Για τον Παναγιωτόπουλο, διοικητή Πυροσβεστικής Αθηνών: «Αναλαμβάνει στις 17.20. Είναι το τελευταίο οριακό σημείο που πρέπει να γίνει εισήγηση για απομάκρυνση του κόσμου και το παραλείπει. Από την παράλειψη αυτή χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Για τον Χαράλαμπο Χιωνή, διοικητή Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής: «Είδε τη φωτιά στις 16.50, αν και δεν ήταν στην περιφέρεια του. Μπορούσε να διαβλέψει τον κίνδυνο και παρόλα αυτά φτάνει στη φωτιά γύρω στις 18.00. Πλέον μόνο διάσωση μπορεί να γίνει, όχι απομάκρυνση των πολιτών. Παραμένει μέχρι τις 18.57 αλλά τότε δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Η παράλειψη του έγινε στην αρχή».

«Για όλους αυτούς, προτείνω την ενοχή όπως κατηγορούνται, γιατί με τις κρίσιμες παραλείψεις τους συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα», ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας.

Για τον Γιάννη Καπάκη, τότε γγ πολιτικής προστασίας, η εισαγγελέας είπε: «Έκρινε εσφαλμένα ότι η φωτιά ήταν τοπική. Δεν κινητοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Παρά το γεγονός ότι εκείνη τη μέρα υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνετέλεσε αιτιωδώς στο αποτέλεσμα μέσω αυτής της παράλειψης του συντονισμού»

Για τη Ρένα Δούρου, τότε Περιφερειάρχη Αττικής: «Ήταν αρμόδια για την πολιτική προστασία στην Αττική αλλά και για τη σύγκλιση του ΣΟΠΠ. Ως εκ τούτου, παρέλειψε να κινητοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της περιφέρειας. Σαν περιφέρεια, είχε το καθήκον να συντονίσει και να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά για τις δυνατότητες που υπήρχαν. Δεν προέκυψε ούτε ότι επικοινώνησε με τους δήμους. Το ότι συγκάλεσε το ΣΟΠΠ στις 20:30 το βράδυ, ήταν κατόπιν εορτής. Προτείνω την ενοχή της».

Ποια είναι η Ρένα Δούρου

Όπως αναφέρει η ίδια η πολιτικός στο βιογραφικό της σημείωμα στην ιστοσελίδα της, «Γεννήθηκα το 1974 στο Αιγάλεω Αττικής, όπου και μεγάλωσα. Αποφοίτησα με άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, με υποτροφία στην Γαλλία, την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία. Το Πανεπιστήμιο του Έσσeξ με τίμησε με τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών το 2018.

Παράλληλα με τις πολιτικές μου δραστηριότητες, έχω εργαστεί για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος εκδόσεων, καθώς και σε εταιρείες επικοινωνίας. Μια σημαντική στιγμή για εμένα ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Μια Κουβέντα με τον Γλέζο» το 2014. Επίσης, έχω γράψει το βιβλίο «Η Απόλαυση του Εθνικισμού» (Αθήνα, 2007), τον πρόλογο στο συλλογικό έργο «Για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική» για τον Τέρι Ήγκλετον (Εκδόσεις Το Πέρασμα, 2009) και έχω συμπράξει σε αρκετά συλλογικά έργα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Από το 1995 συμμετείχα στη Νεολαία του Συνασπισμού. Κατόπιν, διετέλεσα υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αρχικά εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό και μετέπειτα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, τώρα, είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του.

Εκλέχθηκα Βουλευτής Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2012. Στην κοινοβουλευτική μου θητεία συμμετείχα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δραστηριοποιήθηκα στην Επιτροπή Μετανάστευσης και την Επιτροπή Πολιτισμού, ενώ εκλέχθηκα αναπληρωματική γενική γραμματέας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, μου δώσατε τη χαρά και την τιμή να ηγηθώ της Περιφέρειας Αττικής. Για 5 χρόνια, αθόρυβα και δυνατά, η Αττική άλλαξε πρόσωπο. Με την κατασκευή, επιτέλους, του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, την Αττική Ριβιέρα, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα στον Φαληρικό Όρμο, το ΣΕΦ και το Μικρολίμανο. Με την εκτέλεση 167 αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Περιφέρεια, περιλαμβανομένης της πολύπαθης Μάνδρας. Με τη χρηματοδότηση 130 δομών αλληλεγγύης για τους συμπολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς και με τη διάθεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία.

Είμαι μέλος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου παρεμβαίνω με συνέπεια για θέματα σχετικά με τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
Δίνω συχνά διαλέξεις σε πανεπιστήμια, όπως το New York University, το Princeton University και το University of Essεx ενώ αρθρογραφώ στον ελληνικό και ξένο Τύπο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Ρένα Δούρου είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Μπενίση, με τον οποίο μοιράζεται τη ζωή της τα τελευταία χρόνια. Ο 73χρονος επιχειρηματίας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζουν μαζί στο Αιγάλεω και πριν μια δεκαπενταετία επισημοποίησαν τη σχέση τους, επιλέγοντας να μην παντρευτούν αλλά να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κ. Μπενίσης έχει σπουδάσει μαθηματικός, είναι γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης. Εκεί ζουν οι δύο γιοι του, Μανώλης και Τάσος, που έχει αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο.


Γιάννης Μπενίσης

Ο ίδιος είναι έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, υπήρξε μέλος της ΚΝΕ, είχε αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού, αλλά δε θέλησε ποτέ να ασχοληθεί με την ενεργή πολιτική. Έως και πριν κάποια χρόνια είχε καφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, ενώ υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες που ασχολήθηκαν με τα φωτοβολταϊκά.

Η Ρένα Δούρου αποφεύγει να μιλά για την προσωπική της ζωή, για την οποία από τα λίγα πράγματα που έχει επιτρέψει να γίνουν γνωστά είναι το γεγονός ότι επέλεξε να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της. «Είναι ένα διαφορετικό πλαίσιο δέσμευσης. Σε περίπτωση χωρισμού δε χρειάζονται δικηγόροι και δεν πυροδοτούνται καταστάσεις που μπορούν να ακυρώσουν ό,τι ωραίο έχεις ζήσει με τον άνθρωπό σου», εξήγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News, όπου μίλησε και για τα σχέδιά της για ένα παιδί. «Θέλω να κάνω παιδί, αλλά τώρα όχι. Νομίζω με τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει δε θα έκανα τίποτα καλά. Είναι λίγο υποκριτικό να θες να σώσεις τον κόσμο, την περιφέρεια Αττικής και να μην έχεις χρόνο για το παιδί σου», είχε εξομολογηθεί τότε.

 

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.