Εριέττα Κούρκουλου: «Γιατί να τους βλέπουμε γuμνούς;» – Η φωτογραφία από τον τοκετό που δημιούργησε ερωτήματα

2 Απριλίου, 2025


Στην μόδα του Ghibli, που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως υπέκυψε και η Εριέττα Κούρκουλου η οποία θέλησε να μοιραστεί με τους followers της ακόμα ένα στιγμιότυπο από την γέννηση του γιου της, Λέων, αλλά όπως έγραψε και η ίδια χαρακτηριστικά η φωτογραφία αυτή έγινε αφορμή για διάφορες εσωτερικές σκέψεις κι ερωτήματα.Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή επιχειρηματίας στην λεζά…

Στην μόδα του Ghibli, που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως υπέκυψε και η Εριέττα Κούρκουλου η οποία θέλησε να μοιραστεί με τους followers της ακόμα ένα στιγμιότυπο από την γέννηση του γιου της, Λέων, αλλά όπως έγραψε και η ίδια χαρακτηριστικά η φωτογραφία αυτή έγινε αφορμή για διάφορες εσωτερικές σκέψεις κι ερωτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή επιχειρηματίας στην λεζάντα της φωτογραφίας διηγήθηκε ένα περιστατικό για ένα σχόλιο που είχε λάβει όταν είχε ανεβάσει για πρώτη φορά φωτογραφία μέσα από το δωμάτιο του τοκετού. Ένα σχόλιο που έλαβε από μια γυναίκα ήταν αρκετό για να παρουσιάσει την δική της οπτική γωνία για τα ταμπού που επικρατούν στην κοινωνία μας.

Η ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου

«Αυτή την φωτογραφία την μετέτρεψα σε καρτούν για να μπορώ να την μοιραστώ πιο εύκολα, όμως τελικά υπηρέτησε έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό! Προσπαθώντας να μετατρέψω άλλη μια φωτογραφία από την στιγμή που γεννήθηκε ο Λέων, το chatgpt με ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία «παραβιάζει την πολιτική περιεχομένου». Μου έκανε τεράστια εντύπωση που μια τόσο «προηγμένη» τεχνολογία ήταν σεταρισμένη για να φιλτράρει τέτοιου είδους εικόνες.

Και μετά θυμήθηκα ένα σχόλιο που διάβασα όταν ανακοίνωσα την γέννηση του μικρού μας πριν από σχεδόν τέσσερεις μήνες. Το σχόλιο ήταν από γυναίκα η οποία έγραφε – «γιατί να τους βλέπουμε γuμνούς;». Εγώ ήμουν γuμνή όντως αλλά καλυμμένη με σεντόνι και ο άντρας μου χωρίς μπλούζα για να κάνει επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό μας! Πού θέλω να καταλήξω; Θα αναρωτιέστε δικαίως!

Θέλω να καταλήξω στο ότι είναι κωμικοτραγικό να θεωρούμε προσβλητική μια εικόνα τοκετού! Στο ότι είναι στενάχωρο να έχουμε συνηθίσει η επίτοκος να φοράει ρόμπα χειρουργείου για να γεννήσει και στο ότι είναι κρίμα η πιο όμορφη, φυσική και δυναμική στιγμή μιας γυναίκας, να έχει μετατραπεί σε κάτι το οποίο προκαλεί φόβο, προσβολή και αποστροφή!

Ένας λόγος παραπάνω για εμένα λοιπόν να μοιραζόμαστε τέτοιες εικόνες για να σπάσει επιτέλους το ταμπού γύρω από τον τοκετό και να αλλάξει η προσέγγιση σε εκείνον ειδικά στην χώρα μας!!!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η φωτογραφία στην οποία αναφέρεται παραπάνω είναι αυτή:

Οι δυσκολίες του πρόωρου τοκετού

Μιλώντας στο podcast με τίτλο “Kind Talks”, η ιδρύτρια του Save a Greek Stray περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια τα συμπτώματα που είχε και πως τελικά ήρθε στη ζωή το δεύτερο παιδάκι της.

«Ο Λέοντας ήρθε ως έκπληξη για εμάς. Ήμουν 34 εβδομάδων έγκυος, ήμουν στο κομμωτήριο και ετοιμαζόμουν γιατί θα πηγαίναμε ένα επαγγελματικό ταξίδι με τον σύζυγό μου. Είχα πάει και για καφέ με μια φίλη μου και είχα κάποιες συστολές, οι οποίες σαν να μη σταματούσαν. Από πολύ νωρίς σε αυτή την εγκυμοσύνη είχα προπαρασκευαστικές συστολές, το οποίο είναι κάτι φυσιολογικό. Απλά οι δικές μου ήταν πιο συχνές, το είχα παρατηρήσει και είχα ενημερώσει τον γιατρό μου. Εκείνη την ημέρα, εκεί που κάθομαι στην καρέκλα του κομμωτηρίου, αρχίζω και αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι συστολές έχουν διαρκέσει πάνω από δύο ώρες συνεχόμενα. Αποφάσισα να χρονομετρώ τις συστολές μου με μια εφαρμογή στο κινητό, η οποία με είχε βοηθήσει και στην πρώτη μου γέννα

«Μου έβγαλε ειδοποίηση “Προετοιμαστείτε για το μαιευτήριο γιατί έχετε μπει σε τοκετό”. Γενικά ήμουν πολύ ψύχραιμη και συνέχισα να είμαι ψύχραιμη και να θεωρώ ότι θα πάω στο ταξίδι μου κανονικά. Τηλεφώνησα στην μαία μου και της ζήτησα να πεταχτώ πριν το ταξίδι να κάνουμε μια εξέταση. Φεύγω από το κομμωτήριο, μπαίνω στο αμάξι, πάω στην κλινική και μετά από λίγα λεπτά με ενημερώνουν ότι πρέπει να αναβάλω το ταξίδι, να πάρω τον Βύρωνα τηλέφωνο γιατί έχουμε μπει σε διαδικασία τοκετού. Εκεί η αλήθεια είναι ότι αγχώθηκα λίγο. Είχα εμπιστοσύνη στην ομάδα μου»

«Εκείνη την ημέρα, 5 Δεκεμβρίου ήταν τα γενέθλια του πατέρα μου, οπότε η θεωρία μου είναι ότι εκείνος έβαλε το χέρι του και δεν μπήκα στο αεροπλάνο, γιατί από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί σε μια ξένη χώρα που δεν γνωρίζαμε το ιατρικό προσωπικό. Πήρα τον Βύρωνα και του λέω “Γεννάμε, κάνω εισαγωγή στο Μητέρα”. Προσπάθησε να φανεί ήρεμος, πήρα και την μητέρα μου. Δεν είχα προετοιμαστεί για μια πρόωρη γέννα, τι μπορούσε, τι δεν μπορούσε να γίνει. Με ενημέρωσαν ότι μπαίνοντας στο νοσοκομείο θα έπαιρνα ένα φάρμακο με ορό για να τον κρατήσουμε μερικές ημέρες παραπάνω για να κάνω κάποιες ενέσεις κορτιζόνης για να αναπτυχθούν οι πνεύμονές του.

Παρόλα αυτά με ενημέρωσαν ότι οι πιθανότητες είναι να γεννηθεί πρόωρα το παιδί έτσι κι αλλιώς. Ο ορός έπρεπε να μείνει, οπότε έπρεπε να μείνω στο νοσοκομείο. Είχα φανταστικούς φίλους που με στήριξαν πάρα πολύ και τον Βύρωνα που είναι ο νούμερο 1. Πέρασαν πέντε μέρες και πλέον αποδεχτήκαμε ότι ο Λέων έχει αποφασίσει να έρθει στον κόσμο νωρίτερα. Η δική μου προετοιμασία για αυτή τη γέννα ήταν να γεννήσω στο σπίτι, οπότε οι συνθήκες δεν μου το επέτρεψαν. Έπρεπε να γεννηθεί στο μαιευτήριο, με το οποίο ήμουν απόλυτα εντάξει. Με ενδιέφερε να είναι καλά εκείνος»

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.