Καταστροφή στα Τζουμέρκα από την κακοκαιρία Adel: Τεράστια κατολίσθηση, σπίτια «κρέμονται» στον αέρα

27 Νοεμβρίου, 2025


Σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Adel» στα Τζουμέρκα, με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και τις υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα.Το πιο δραματικό περιστατικό καταγράφηκε στο τμήμα του Πάνω Μαχαλά, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση. Η υποχώρηση του πρανούς είναι τόσο εκτεταμένη που, κυριολεκτικά, σπίτια βρίσκονται «στον …


Σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Adel» στα Τζουμέρκα, με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και τις υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Το πιο δραματικό περιστατικό καταγράφηκε στο τμήμα του Πάνω Μαχαλά, όπου σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση. Η υποχώρηση του πρανούς είναι τόσο εκτεταμένη που, κυριολεκτικά, σπίτια βρίσκονται «στον αέρα» δίπλα στο σημείο της κατολίσθησης, προκαλώντας αγωνία στους κατοίκους.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναρτώντας σχετική φωτογραφία στο Facebook. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, μεγάλο τμήμα του πρανούς έχει υποχωρήσει, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο χάσμα δίπλα στις κατοικίες.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η συνεχιζόμενη αστάθεια του εδάφους ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω υποχωρήσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των σπιτιών.

Τεράστιο κόστος αποκατάστασης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Τζουμέρκα και ότι οι ζημιές στις υποδομές είναι τεράστιες.

Παρά τις αντιξοότητες, η Περιφέρεια επιχειρεί συνεχώς να αντιμετωπίσει την κρίση:

  • Άμεσες επεμβάσεις: Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, τα συνεργεία «δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν», προσπαθώντας να καθαρίσουν σημεία του οδοστρώματος και να δώσουν προσωρινά ανοίγματα για τη λειτουργία της περιοχής.
  • Τουριστικός προορισμός: Η ταχύτητα των εργασιών είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό χριστουγεννιάτικο τουριστικό προορισμό.
  • Εκτίμηση ζημιών: Ο κ. Καχριμάνης υπολόγισε ότι το κόστος για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές θα αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στην προσωρινή ανακούφιση και την αντιμετώπιση του φαινομένου, εν αναμονή της λήξης της κακοκαιρίας.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.