Όλοι μιλούν για την ομιλία Κύπριου Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες – Είπε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Κυπριακό αυτό που δεν τόλμησε κανείς  

Την απουσία αναφοράς στο Κυπριακό, την τουρκική κατοχή και τις ενέργειες της Άγκυρας από την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όλοι μιλούν για την ομιλία Κύπριου Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες - Είπε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Κυπριακό αυτό που δεν τόλμησε κανείς  

Φουρλάς προς φον ντερ Λάιεν: «Δεν είπατε λέξη για την Κύπρο» – Τι ρώτησε για ενδεχόμενη τουρκική επίθεση

Την απουσία αναφοράς στο Κυπριακό, την τουρκική κατοχή και τις ενέργειες της Άγκυρας από την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχολίασε έντονα ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς.


Η παρέμβαση του Κύπριου ευρωβουλευτή έγινε με αφορμή την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ουκρανία, στη Γροιλανδία, στις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Loucas Fourlas (@loucas.fourlas)

Μάλιστα, σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη θα υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό μέτρο της επικράτειάς της», αναφερόμενη στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Και αυτή η συγκεκριμένη φράση αποτέλεσε την αφετηρία για την ερώτηση του Λουκά Φουρλά.

«Δεν είπατε λέξη για την Κύπρο»

Σε απόσπασμα που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram, @loucas.fourlas, ο ευρωβουλευτής απευθύνεται ευθέως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητά συγκεκριμένη απάντηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας. «Μιλήσατε για Γροιλανδία, μιλήσατε για Ουκρανία. Δεν είπατε λέξη για την Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά, πριν θέσει το βασικό ερώτημα της παρέμβασής του. Ο Λουκάς Φουρλάς ζητά να διευκρινιστεί εάν μια εχθρική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας θα αντιμετωπιζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη συνέχεια κάνει αναφορά και στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστό ως ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Τι προβλέπει το άρθρο 42(7)

Το άρθρο 42(7) προβλέπει ότι, εάν ένα κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Η συνδρομή μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές, από διπλωματική, τεχνική ή ιατρική υποστήριξη έως πολιτική ή στρατιωτική βοήθεια.  Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι κάθε κράτος-μέλος θα προχωρήσει στην ίδια μορφή στρατιωτικής αντίδρασης. Το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει ότι η υποχρέωση συνδρομής εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών, καθώς και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Φουρλάς, πάντως, ζητά να ξεκαθαριστεί εάν μια τέτοια περίπτωση θα οδηγούσε σε άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας και σε ευρωπαϊκή απάντηση. «Σημαίνει άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 και άμεση ευρωπαϊκή απάντηση; Ναι ή όχι;», ρωτά χαρακτηριστικά.

«Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε τα αυτονόητα»

Στο caption που έγραψε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, κάτω από το απόσπασμα που ανήρτησε, επαναλαμβάνει τη θέση του, δίνοντας έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην αντιμετώπιση της Κύπρου και της Ελλάδας ως κρατών-μελών της Ένωσης. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική», αναφέρει στο caption, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρέμβαση του κ. Φουρλά, στην ομιλία της φον ντερ Λάιεν προσδίδει διαίτερο βάρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση για δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ μίλησε για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού απέναντι σε απειλές και επιθέσεις κατά ευρωπαϊκών κρατών. Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Λουκάς Φουρλάς επαναλαμβάνει το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει μέσα από την τοποθέτησή του. «Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε τα αυτονόητα».

Η αποκάλυψη του Ρακιντζή για τον Γιώργο Λιάγκα και τον… τάφο του Γιώργου Μαζωνάκη

Πολλά ήταν όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τα πρόσωπα που δεν έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Γιώργου Μαζωνάκη και μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιώ

Μαζωνάκης: Αυτό είναι το χρηματοκιβώτιο στο οποίο κανείς δεν έχει πρόσβαση – Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει

Μαζωνάκης: Αυτό είναι το χρηματοκιβώτιο στο οποίο κανείς δεν έχει πρόσβαση – Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει

Τούμπα όλα: Ούτε οι γονείς, ούτε οι αδεpφές του – Ποιος κληρονομεί την αμύθητη πεpιουσία του Μαζωνάκη

Τούμπα όλα: Ούτε οι γονείς, ούτε οι αδεpφές του – Ποιος κληρονομεί την αμύθητη πεpιουσία του Μαζωνάκη

Υπόθεση Μαζωνάκη: Kαθηγητής ανατρέπει τα πάντα για τους 2 γιατρούς – «Δεν είχαν μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, αυτό στο Κολωνάκι ήταν…»

Υπόθεση Μαζωνάκη: Kαθηγητής ανατρέπει τα πάντα για τους 2 γιατρούς – «Δεν είχαν μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, αυτό στο Κολωνάκι ήταν…»

Όλοι μιλούν για την Κορομηλά – Είπε για τον θάνατο του Μαζωνάκη τα πιο αληθινά λόγια και καταχειροκροτήθηκε

Η εξομολόγηση για το παρελθόν της και η νοσταλγική φωτογραφία.