Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή για PCR test στην ΕΕ


«Εμείς πιστεύουμε στην καπιταλιστική οικονομία, θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των πολιτών και της εθνικής μας οικονομίας», τόνισε ο υπουργός …


«Εμείς πιστεύουμε στην καπιταλιστική οικονομία, θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των πολιτών και της εθνικής μας οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου του Ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1», στο πλαίσιο της οποίας ο ίδιος αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων οι τιμές σε μάσκες και PCR test αλλά και ο πληθωρισμός.

Όπως ανέφερε, το παρόν σχέδιο νόμου, «ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία και κάνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιο ανεξάρτητη, πιο διαφανή στην λειτουργία της και παράλληλα της εξασφαλίζει και τους πόρους που χρειάζεται». Στόχος μας είπε, «είναι να έχουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού περισσότερο ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία» υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι σημαντικό για την οικονομία μας που είναι καπιταλιστική και στον πυρήνα της έχει τον υγιή ανταγωνισμό που δεν αφήνει να δημιουργούνται μονοπώλια που στρεβλώνουν την αγορά».

Με την ευκαιρία δείτε εδώ το δήμο που εξασφάλισε PCR με 27 ευρώ.

pcr test γεωργιάδης

PCR test

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «πλαφόν» των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ , ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε κάνει καμία διατίμηση των PCR τεστ στην τιμή των 47 ευρώ. Αυτό που κάναμε, είναι ότι θέσαμε πλαφόν στην ανώτατη τιμή τους, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένας να πουλήσει πάνω από τα 47 ευρώ και όχι ότι απαγορεύεται να πουλήσει κάτω από το ποσό αυτό».

Εξήγησε πως η τιμή του πλαφόν στα 47 ευρώ αποφασίσθηκε και διαμορφώθηκε μετά από μελέτη που έλαβε υπόψη το κόστος αγοράς στην χονδρική από ένα μικρό εργαστήριο της περιφέρειας, το κόστος λειτουργίας του και ένα θεμιτό κέρδος της τάξης των 10 ευρώ ανά τεστ που θα πρέπει να έχει ώστε να μην κλείσει ή να σταματήσει να κάνει μοριακά τεστ, την ώρα που οι πολίτες τα έχουν ανάγκη.

Χαρακτήρισε πολύ λογικό το γεγονός, ότι δύο δήμαρχοι, Συκεών και Χαλανδρίου, έκαναν διαγωνισμό και πέτυχαν χαμηλότερες τιμές από τα 47 ευρώ ανά τεστ, λέγοντας πως «όσοι έχουν κάνει έστω και μια πώληση στη ζωή τους, από την εποχή των Σουμερίων, ξέρουν πως οι χονδρικές πωλήσεις είναι χαμηλότερες της λιανικής τιμής και όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες, είναι ακόμα πιο χαμηλές οι τιμές που δίνονται» – γι’ αυτό άλλωστε και ο ΕΟΔΥ «που αγοράζει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες PCR τεστ, παίρνει ακόμα πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι πήραν αυτοί οι δύο δήμοι».

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως στην Ελλάδα με το πλαφόν των 47 ευρώ «είμαστε η χώρα με το χαμηλότερο πλαφόν, από τις λίγες πράγματι χώρες στην Ευρώπη που έβαλαν πλαφόν. Η μέση τιμή ενός PCR τεστ στην Ελλάδα είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ μετά την Κύπρο».

Ο υπουργός, ανακοίνωσε πως ήδη έχει ζητήσει τις τιμές των PCR τεστ από τα εργαστήρια όλης της χώρας και την επόμενη εβδομάδα θα τις δημοσιοποιήσει, καθώς όπως είπε, έχουμε βρει και τιμές που είναι 30, 32, 35 και 40 ευρώ ανά τεστ – στοιχείο που δείχνει πως και εδώ ο ανταγωνισμός λειτουργεί μια χαρά.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.