Το αφεντικό… τρελάθηκε – Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού υπόσχεται ο Μητσοτάκης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο «Ενώπιος Ενωπίω»«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μια δεύτερη αύξηση του κατώτα…

...του μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι η αύξηση θα είναι «σημαντική».Και πρόσθεσε ότι η αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022», χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης.Νωρίτερα το Newsbomb.gr είχε μεταδώσει πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώση απόψε, παραχωρώντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο «Ενώπιος Ενωπίω»

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι η αύξηση θα είναι «σημαντική».

Και πρόσθεσε ότι η αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022», χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης.

Νωρίτερα το Newsbomb.gr είχε μεταδώσει πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώση απόψε, παραχωρώντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού από τον προσεχή Ιούλιο.

Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται το βράδυ, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη και των μέτρων στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, θα αποκαλύψει το πότε αλλά και το ποσοστό της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Τα σενάρια προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 7% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 9% ( δηλαδή 2%+ 7%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Χατζηδάκης: Νέος κατώτατος μισθός το 2022

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε προχωρήσει πριν λίγες ημέρς στην προαναγγελία ότι η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι η αύξηση δεν θα μείνει στο 2%.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο.

Oικονόμου: Δεν θα αφήσουμε κάνεναν απροστάτευτο

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει την οικιακή οικονομία. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ενέργεια έχουν δοθεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και τον Ιανουάριο 400 εκατ. σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική που διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την νέα αύξησή του, έχουν μειωθεί οι εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για σωστή λειτουργία της αγοράς. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στο κύμα ανατιμήσεων χωρίς παράλληλα να θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή διάσταση».

Κατώτατος μισθός: Ποιοι και πόση αύξηση θα δουν τέλος του μήνα

Σε ισχύ έχει τεθεί από 1η Ιανουαρίου η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 663 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο νέος κατώτατος μισθός ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας (με τα έως τώρα δεδομένα)

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του diaforetiko.gr στο Google News

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.