Μαρτυρίες γυναικών: «Αγαπώ τον σύντροφό μου αλλά δεν τον βλέπω πια ερωτiκά»


Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς την τελευταία φορά που είχες την επιθυμία να βρεθείς ερωτiκά με τον σύντροφό σου; Παράγοντες όπως το άγχος, η πίεση του χρόνου, τα παιδιά μπορούν να ρίξουν την ερωτiκή σου διά…Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς την τελευταία φορά που είχες την επιθυμία να βρεθείς ερωτiκά με τον σύντροφό σου;

Παράγοντες όπως το άγχος, η πίεση του χρόνου, τα παιδιά μπορούν να ρίξουν την ερωτiκή σου διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθείς, αλλά ότι θα πρέπει να αναζητήσεις τρόπους να ξεπεράσεις αυτό το τέλμα.

Ακολουθούν οι ιστορίες γυναικών που εξηγούν τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα μπορεί να χάσει την ερωτiκή της διάθεση…

Η αντισύλληψη «σκότωσε» την ερωτiκή μου επιθυμία

«Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε η σχέση μας. Όταν πρωτογνωριστήκαμε κάναμε σeξ 6 φορές την εβδομάδα και ήταν πάντα υπέροχα. Αλλά ενάμιση χρόνο μετά τον γάμο μας ένιωθα ότι είχα χάσει παντελώς την ερωτiκή μου επιθυμία. Κάναμε μία φορά την εβδομάδα, ίσα-όσα για να καθησυχάσω τον σύντροφό μου ότι όλα είναι καλά.

Τον αγαπούσα και τον έβρισκα ακόμη ελκυστικό αλλά δεν είχα καμία διάθεση. Εκείνος ήταν υποστηρικτικός και δεν με έκανε ποτέ να νιώσω άσχημα.

Τελικά, ανακάλυψα ότι για την κατάστασή μου έφταιγε η αντισύλληψη. Από τη στιγμή που αποφάσισα με τον γιατρό μου να τη σταματήσω, ένιωσα καλύτερα ενώ η σeξουαλική μου ζωή ομαλοποιήθηκε πάλι». Έλεν, 32 ετών

Τι απαντά ο ειδικός;

Μολονότι αυτό δεν συμβαίνει στην πλειοψηφία των γυναικών, μπορεί να συμβεί σε  ένα ποσοστό αυτών, σύμφωνα με την ειδικό Jennifer Wider, M.D. «Καθώς περιέχονται ορμόνες μέσα στα χάπια αντισύλληψης, η επίδραση από γυναίκα σε γυναίκα μπορεί να διαφέρει ανάλογα βέβαια και με το σώμα και τον οργανισμό της», αναφέρει η ίδια. Αν νιώθεις τη λίμπιντό σου να σε έχει αποχαιρετήσει από τη στιγμή που ξεκίνησες την αντισύλληψη καλό θα ήταν να μιλήσεις στον γυναικολόγο σου.

Έχασα την ερωτiκή μου επιθυμία από τότε που έγινα μητέρα

«Κανείς δεν θα στο πει αυτό, αλλά το σeξ είναι τελείως διαφορετικό από την στιγμή που θα αποκτήσεις παιδιά. Κυρίως επειδή είσαι πάντα κουρασμένη και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να γδυθείς και να δείξεις στον άντρα σου το σώμα σου, όπως έγινε μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ και εκείνον και την κοινή μας ζωή. Απλά νιώθω ότι το σώμα μου έχει αλλάξει πολύ και ότι είμαι τόσο κουρασμένη που το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω όταν κοιμούνται τα παιδιά είναι να κοιμηθώ κι εγώ». Τζούλιετ, 29 ετών

Τι απαντά ο ειδικός;

Το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι όλη τη μέρα θα πρέπει να φροντίζεις για τις ανάγκες άλλων ανθρώπων. Σε αυτή τη φάση της ζωής σου το σeξ μπορεί να μοιάζει σαν μία ακόμη υποχρέωση», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό  να μιλήσετε με τον σύντροφό σας και να του εξηγήσετε πώς ακριβώς αισθάνεστε αλλά και να του ζητήσετε να σας βοηθήσει ίσως λίγο παραπάνω ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να επανακτήσετε τη χαμένη σας ερωτiκή επιθυμία».

Ο «δολοφόνος» της ερωτiκής μου ζωής ήταν το άγχος

«Κυριολεκτικά ξύπνησα ένα πρωί και αποφάσισα ότι δεν θέλω πια να κάνω σeξ με τον φίλο μου. Ακούγεται παράξενο γιατί εκείνο το πρωί δεν ένιωθα ότι δεν τον αγαπώ πια. Ακόμα τον αγαπούσα και τον έβρισκα σeξι, απλά είχα χάσει τη σeξουαλική μου επιθυμία. Ήταν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να του το εξηγήσω.

Οι άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν τις γυναικείες ορμόνες. Ο φίλος μου το πήρε πολύ προσωπικά και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι για αυτή την νέα κατάσταση δεν έφταιγε εκείνος. Πήγαμε μαζί και στη γιατρό μου, η οποία μας εξήγησε ότι η απώλεια της ερωτiκής επιθυμίας οφειλόταν μάλλον στο άγχος που μου προκαλούσαν κάποια προβλήματα στη δουλειά και στην οικογένειά μου». Ρουθ,  36 ετών

Τι απαντά ο ειδικός;

Το άγχος έχει γίνει η νέα φυσιολογική συνθήκη, αναφέρει η δρ. Durvasula, και δυστυχώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την ερωτiκή μας ζωή. Η ειδικός επισημαίνει ότι όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμα μας είναι βασικό να βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε σeξ αλλά και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, δηλαδή να χαλαρώνουμε τον εαυτό μας για να το απολαύσουμε. Ένα ζεστό μπάνιο ανάμεσα σε αρωματικά κεριά ή ένα ωραίο σετ μεταξένιων εσωρούχων ίσως θα μπορούσε να μας προετοιμάσει κατάλληλα.

«Μετά από 23 χρόνια γάμου, νιώθω ότι δεν θέλω άλλο…»

«Μετά από 23 χρόνια γάμου, νομίζω έχω κάνει όσο σeξ χρειαζόμουν σε αυτή τη ζωή. Ειλικρινά νιώθω ότι είμαι πλήρης σε αυτό το κομμάτι και μάλλον το έχω βαρεθεί και λίγο. Ο άνδρας μου δεν το καταλαβαίνει. Μου λέει ότι θέλει να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Μου είπε ότι πρόκειται να παρακολουθήσει ένα σχετικό μάθημα και ότι θα αγοράσει κάποιο βιβλίο από το Amazon. Εγώ του λέω ότι νιώθω καλά, ότι τον αγαπώ κι ότι θέλω να είμαι μαζί του αλλά χωρίς σeξ. Έχει αρχίσει να το δέχεται, άλλωστε δεν είχε πολλές επιλογές». Λίντα, 48 ετών

Τι απαντά ο ειδικός;

Το σeξ με τον ίδιο άτομο μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να μοιάζει με μία τυπική ή και τυποποιημένη διαδικασία. Ωστόσο, αντί να το βλέπετε σαν μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, μπορείτε να το δείτε σαν μια μοναδική εμπειρία που μοιράζεστε εσείς με τον σύντροφό σας. Έτσι μπορείτε να δείτε με μία νέα ματιά τη σeξουαλική σας ζωή. Κανονίστε να πάτε μαζί διακοπές για να χαλαρώσετε και να έρθετε πιο κοντά ή δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα. Αν δείτε ότι μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε τη θεραπεία ζεύγους.

Καταλήγοντας…

Αν ξαφνικά νιώσετε ότι χάνετε την ερωτiκή σας επιθυμία, η δρ. Durvasula επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας ώστε να εξετάσετε αν για αυτό ευθύνεται κάποιο οργανικό πρόβλημα, όπως οι ορμονικές αλλαγές ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας έχει χορηγηθεί.

Εφόσον αποκλειστεί αυτή η αιτία, θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αλλά και να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο με τον σύντροφό σας για να προσπαθήσετε να λύσετε το κοινό σας πρόβλημά μαζί.

boro.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...