Ρένα Δούρου: Πώς έζησε τον φονικό σεισμό του ’99 στην Τουρκία – «46 ολόκληρα δευτερόλεπτα, σχεδόν ένας αιώνας»

6 Φεβρουαρίου, 2025


Με μια κατάθεση ψυχής στα social media, η Ρένα Δούρου μοιράστηκε την εμπειρία της από φονικό σεισμό του ’99 στην Τουρκία, μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ, που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούςΗ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Κωνσταντινούπολη για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας τουρκικών, φιλοξενούμενη μιας οικογένειας Τούρκων, όπως είπε…


Με μια κατάθεση ψυχής στα social media, η Ρένα Δούρου μοιράστηκε την εμπειρία της από φονικό σεισμό του ’99 στην Τουρκία, μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ, που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Κωνσταντινούπολη για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας τουρκικών, φιλοξενούμενη μιας οικογένειας Τούρκων, όπως είπε, και έζησε από πρώτο χέρι την ισοπέδωση της Πόλης.

Η ανάρτηση της Ρένας Δούρου:

«Το 1999, κουβαλώντας την μεγαλύτερη βαλίτσα της ζωής μου, εγκαθίσταμαι στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να δώσω εξετάσεις για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας τουρκικών μέσω ενός διακρατικού προγράμματος για αριστούχους φοιτητές.

Και με ελάχιστες αλλά σπουδαίες γνωριμίες στην Πόλη και με πολλή θέρμη έμενα σε ένα προάστιο της Πόλης που καμία σχέση δεν έχει με την σημερινή εικόνα των γιγάντιων δρόμων και των κτιρίων.

Ζούσα με μία οικογένεια που φρόντιζε και για το φαγητό μου και έδινε οδηγίες και φροντίδα σαν να τους ήξερα από πάντα. Μαζί τρώγαμε, μαζί πίναμε τσάι, μαζί στην αγορά να μάθω τα ονόματα των λαχανικών. Ντομάτα, μελιτζάνα, ίδιες λέξεις ίδιες συνταγές…Μαζί ζήσαμε και εκείνο τον φοβερό σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999 των 7,6 ρίχτερ που μας έπληξε αίφνης για 46 ολόκληρα δευτερόλεπτα, σχεδόν ένας αιώνας- κι από τότε δεν έχω πει ποτέ δεν προλαβαίνω.

Η γειτονιά μας ισοπεδώθηκε, έμεινε η δική μας πολυκατοικία με μετρημένα ακόμη κτίρια. Η διπλανή ένα βουνό από συντρίμμια, υλικών και ζωών που χάθηκαν. Η έκταση της καταστροφής τεράστια και παρά τα πρόσφατα Ίμια και τον Οτσαλάν που είχαν προηγηθεί η Ελλάδα έστερξε, η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών.

Το κλίμα ήταν τόσο καλό που αποφάσισα παρά τις φοβέρες των δικών μου ( χίλιες λέξεις χρειάζονται για να συμπεριλάβω όλες τις ατάκες της κυρα-Νότας) να μείνω στην Πόλη και να δώσω τις εξετάσεις με επιτυχία.
Ακόμη επικοινωνώ με την οικογένεια που γίναμε πια οικογένεια. Και όταν γύρισα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θυμάμαι να με ρωτάνε μόνο για το σεισμό. Στις 7 Σεπτεμβρίου ζήσαμε μαζί τον σεισμό της Αθήνας του 1999, των 5,9 βαθμών ρίχτερ και λύθηκε κάθε απορία συγγενών και φίλων.

Σε κάθε σεισμό κοντοστέκομαι και θυμάμαι έντονα.

Ελπίζω ειλικρινά οι άνθρωποι που δοκιμάζονται σήμερα να βγουν αλώβητοι οι ίδιοι και τα σπίτια τους.

Θέλει περίσσιο θάρρος το να μείνεις αλλά και το να φύγεις…

Σ.Σ η φωτο τραβηγμένη την προηγούμενη μέρα (είμαστε στην εποχή που γράφαμε πίσω από τις φωτογραφίες) της μεγάλης δοκιμασίας στο Dolmabahçe».

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.