Τρέμει το Αιγαίο: Γιατί οι επιστήμονες δείχνουν έντονα προβληματισμένοι;

12 Φεβρουαρίου, 2025


Σεισμοί στις Κυκλάδες: Οι επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πρόκληση, καθώς για 17 συνεχόμενες ημέρες μελετούν την έντονη και ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στις Κυκλάδες. Στόχος τους είναι να κατανοήσουν σε βάθος το φαινόμενο και να διαπιστώσουν τι ακριβώς το προκαλεί.Παρότι οι ειδικοί θεωρούν ότι η σεισμική δραστηριότητα πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο το…


Σεισμοί στις Κυκλάδες: Οι επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πρόκληση, καθώς για 17 συνεχόμενες ημέρες μελετούν την έντονη και ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στις Κυκλάδες. Στόχος τους είναι να κατανοήσουν σε βάθος το φαινόμενο και να διαπιστώσουν τι ακριβώς το προκαλεί.

Παρότι οι ειδικοί θεωρούν ότι η σεισμική δραστηριότητα πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο του φαινομένου της σμηνοσειράς, παραμένουν επιφυλακτικοί. Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός ισχυρότερου σεισμού, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,5 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στη Σαντορίνη και την Αμοργό, αλλά και στην Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Μία ώρα μετά σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δύο ακόμη δονήσεις μεγέθους 4,2 και 4 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα. Είκοσι λεπτά μετά τον κύριο σεισμό των 5 Ρίχτερ, καταγράφηκε μία νέα δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο.

Χθες, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν αδιάκοπες δονήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με μεγέθη που κυμαίνονταν από 4 έως 4,8 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.