Για τους σεισμούς στις Κυκλάδες και το τι απεύχονται οι ειδικοί, μίλησε η καθηγήτρια στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, επισημαίνοντας ότι πλέον οι σεισμολόγοι εντοπίζουν τα επίκεντρα με μεγαλύτερη ακρίβεια.Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «τα επίκεντρα επανατοποθετούνται και μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πού βρίσκονται οι σεισμοί, πού σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα τη…
Για τους σεισμούς στις Κυκλάδες και το τι απεύχονται οι ειδικοί, μίλησε η καθηγήτρια στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, επισημαίνοντας ότι πλέον οι σεισμολόγοι εντοπίζουν τα επίκεντρα με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «τα επίκεντρα επανατοποθετούνται και μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πού βρίσκονται οι σεισμοί, πού σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα της γης, καθώς έχουν τοποθετήσει οι σεισμολόγοι πολλούς σταθμούς – όχι μόνο στη Σαντορίνη – αλλά και στην Ίο, την Αμοργό, στην Άνυδρο, στην Αστυπάλαια, στην Ανάφη. Άρα, μπορούμε να προσδιορίσουμε εκ νέου το πού βρίσκονται τα επίκεντρα και ποια ρήγματα ενεργοποιούνται σ’ αυτόν τον σεισμογόνο χώρο, που έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
«Δε θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά»
Στη συνέχεια, η Εύη Νομικού εξήγησε τους φόβους των ειδικών. «Η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1956). Δε θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά (όπου βρίσκεται το ρήγμα αυτό). Επίσης, δε θέλουμε να υπάρχει καμία επιρροή της σεισμικής διέγερσης στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που βρίσκεται βορειανατολικά της Σαντορίνης και γειτονεύει με αυτά τα ρήγματα», ανέφερε.
Δείτε και αυτά