Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο ως κινητή γιορτή (φέτος στις 3 Μαρτίου), καθώς προσαρμόζεται ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα, συμβολίζοντας φυσικά την νηστεία για 40 ημέρες, όπως και αρκετά ακόμη, σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ακόμη τις αγορές τους για το αντίστοιχο τραπέζι.Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η ημέρα αυτή ονομάστηκε «Καθα…
Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο ως κινητή γιορτή (φέτος στις 3 Μαρτίου), καθώς προσαρμόζεται ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα, συμβολίζοντας φυσικά την νηστεία για 40 ημέρες, όπως και αρκετά ακόμη, σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ακόμη τις αγορές τους για το αντίστοιχο τραπέζι.
Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η ημέρα αυτή ονομάστηκε «Καθαρά», καθώς από αυτή τη μέρα και για τις επόμενες 40 ημέρες καλούμαστε να «καθαρίσουμε» τον εαυτό μας από όλες τις κραιπάλες του προηγούμενου διαστήματος. Αναφερόμενοι στις «κραιπάλες», εννοούμε την υπερφαγία, καθώς και την κατανάλωση αρτύσιμων φαγητών. Μέσω της νηστείας, μας δίνεται η ευκαιρία να καθαρίσουμε το σώμα και τη ψύχη μας, να υιοθετήσουμε μία καθημερινότητα εγκράτειας και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ιησού, που νήστεψε 40 ημέρες στην έρημο.
Η νηστεία, ουσιαστικά, ξεκινά εν μέρει μία εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν τρώμε κρέας. Συγκεκριμένα η προ-προηγούμενη Κυριακή, «της Απόκρεω» (από εκεί πήραν το όνομα τους οι Απόκριες), είναι σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας. Eπίσης, η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται «της Τυροφάγου» ή της «Τυρινής», επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά.
Εκτός, όμως, από τη χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών, καθώς εκείνη την μέρα πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη.
Δείτε και αυτά