Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της επερχόμενης έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 6 Μαρτίου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρ…
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τι συζητήθηκε
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της επερχόμενης έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 6 Μαρτίου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο για τις θέσεις που θα εκφράσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο, ενώ επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης
Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Νέα Αριστερά καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας παραμένει απούσα από κρίσιμες διεθνείς διαβουλεύσεις, με άμεσο αντίκτυπο στα εθνικά της συμφέροντα.
Οι αιχμές της αντιπολίτευσης
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μέσω κοινής δήλωσης των Δημήτρη Μάντζου και Νικόλα Παπάζογλου, υπογραμμίζει ότι αντί η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, βρίσκεται εκτός των συζητήσεων για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Παράλληλα, εκφράζει έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι η χώρα δεν κλήθηκε ούτε σε αυτή τη σύνοδο, όπως συνέβη και με εκείνη στο Παρίσι πριν δύο εβδομάδες, τη στιγμή που η Τουρκία συμμετέχει κανονικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πολιτική της έχει οδηγήσει τη χώρα σε διπλωματική απομόνωση. Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ενώ έσπευσε να αποστείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, δεν έχει αποκομίσει κανένα διπλωματικό όφελος από αυτή την κίνηση, αντιθέτως έχει αποκλειστεί από κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής.
Το κόμμα υπενθυμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μένει εκτός διεθνών συναντήσεων, αναφέροντας ως παραδείγματα τη σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο το 2020 και τη σύνοδο του Ριάντ για το Συριακό. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αντί να θωρακίσει τη θέση της χώρας, την έχει μετατρέψει σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» χωρίς να προστατεύει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.
Ανάλογα σκληρή στάση κρατά και η Νέα Αριστερά, η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων εξαιτίας των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν δεδομένο σύμμαχο που δεν έχει καμία ενεργή διπλωματική παρουσία». Παράλληλα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του στο Ουκρανικό και για τη στήριξή του στην πολιτική του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση για τον ίδιο είναι η παραίτησή του.
Δείτε και αυτά