Μοναδική ηθοποιός και μια γυναίκα αντισυμβατική, “αλλεργική” στον Τύπο (συχνά προκλητική και σίγουρα μη συνεργάσιμη) και καθόλου διατεθειμένη να υπογράφει αυτόγραφα για τους θαυμαστές της. Με μια λέξη: αντι-σταρ! Ωστόσο, είναι αυτή που, ακόμα και σήμερα, κατέχει το ρεκόρ στα Βραβεία Όσκαρ, με 4 στον αριθμό να γράφουν το όνομά της, μια ηθοποιός-θρύλος της γενιάς της, που ποτέ δεν έκανε …
Μοναδική ηθοποιός και μια γυναίκα αντισυμβατική, “αλλεργική” στον Τύπο (συχνά προκλητική και σίγουρα μη συνεργάσιμη) και καθόλου διατεθειμένη να υπογράφει αυτόγραφα για τους θαυμαστές της. Με μια λέξη: αντι-σταρ!
Ωστόσο, είναι αυτή που, ακόμα και σήμερα, κατέχει το ρεκόρ στα Βραβεία Όσκαρ, με 4 στον αριθμό να γράφουν το όνομά της, μια ηθοποιός-θρύλος της γενιάς της, που ποτέ δεν έκανε τον κόπο να πάσει σε απονομή για να παραλάβει έστω… ένα βραβείο!
Η ηθοποιός με τα περισσότερα Όσκαρ
Γεννημένη στις 12 Μαΐου 1907, στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, η Κάθριν Χέπμποpν (η οποία μοιραζόταν το επώνυμο της Όντρεϊ, αν και δεν είχε σχέση) ήταν μια επαναστατική φιγούρα της εποχής της, γνωστή για την ισχυρή προσωπικότητά της, το ανεξάρτητο πνεύμα και το εξαιρετικό ταλέντο της. Κέρδισε στην καριέρα της 4 Όσκαρ, γεγονός που έδειξε πλήρως το μεγάλο ταλέντο της αλλά και την εξαιρετική της ικανότητα να ερμηνεύει ένα ευρύ φάσμα ρόλων.
Διαφορετικοί, περίπλοκοι ρόλοι, αυτοί που έπαιξε η ηθοποιός στις 4 ταινίες που της χάρισαν Όσκαρ, κανένα από τα οποία δεν παρέλαβε ποτέ: Morning Glory (1933), Guess Who’s Coming to Dinner; (1967), The Lion in Winter (1968) και On Golden Pond (1981). Η Κάθριν έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ τη δεκαετία του 1920 και, αφού την εντόπισε ένας “ανιχνευτής” ταλέντων, απέκτησε τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στο The Fever of Living (1932).
Μετά από ένα μετέωρο ξεκίνημα, “έπεσε” τη δεκαετία του 1930, αλλά επιδεικνύοντας το μαχητικό της πνεύμα, αγόρασε τα κινηματογραφικά δικαιώματα του The Philadelphia Story (1940) και το χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο για να ξεκινήσει εκ νέου την καριέρα της, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, η Χέπμποpν καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς του Χόλιγουντ και παρέμεινε ενεργή στον κινηματογράφο μέχρι τη δεκαετία του 1990. Πέθανε στις 29 Ιουνίου 2003, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας μια ανεξίτηλη κληρονομιά στον κόσμο του κινηματογράφου. Με την αδάμαστη προσωπικότητά της, επαναπροσδιόρισε τον ρόλο της γυναίκας στο Χόλιγουντ, αποτελώντας σύμβολο ανεξαρτησίας και αποφασιστικότητας.
Γιατί δεν παρέλαβε ποτέ κανένα Όσκαρ
Παρά το εντυπωσιακό ρεκόρ της, η Κάθριν δεν παρευρέθηκε ποτέ σε καμία τελετή Όσκαρ για να παραλάβει τα βραβεία της, ισχυριζόμενη ότι η δουλειά της μίλησε από μόνη της. Αμίμητη είναι η δήλωσή της:
“Τα έπαθλα δεν σημαίνουν τίποτα. Η πραγματική μου ανταμοιβή είναι η δουλειά”. Η μόνη φορά που εμφανίστηκε στην σκηνή στα Βραβεία Όσκαρ ήταν το 1974 , αλλά όχι για να παραλάβει κάποιο, αλλά για να απονείμει το βραβείο “Irving G. Thalberg” στον παραγωγό Lawrence Weingarten.
Δείτε και αυτά