Βόρεια Μακεδονία: 3 ανήλικοι ανάμεσα στους 59 νεκρούς της τραγωδίας στο κλαμπ – 7ημερο εθνικό πένθος

17 Μαρτίου, 2025


Ανείπωτος θρήνος έχει ξεσπάσει στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, καθώς 59 νέοι, ηλικίας 16 έως 22 ετών, έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής (16/03/2025) σε κλαμπ στην περιοχή Κότσανι.Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 24 ώρες από την τραγωδία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούν την τύχη των παιδιών τους, επιτείν…


Ανείπωτος θρήνος έχει ξεσπάσει στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, καθώς 59 νέοι, ηλικίας 16 έως 22 ετών, έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής (16/03/2025) σε κλαμπ στην περιοχή Κότσανι.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 24 ώρες από την τραγωδία, η κατάσταση παραμένει δραματική. Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούν την τύχη των παιδιών τους, επιτείνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί. Η χώρα έχει κηρύξει επταήμερο εθνικό πένθος, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Μέχρι στιγμής, από τις 59 σορούς έχουν αναγνωριστεί μόλις οι 35. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται τρεις ανήλικοι, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στο δράμα. Ένας από τους νεκρούς είναι αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Θύμα της φωτιάς είναι επίσης ο 25χρονος ποδοσφαιριστής Αντρέι Λαζάροφ, που αγωνιζόταν στην ομάδα Shkupi.

Επιπλέον, επτά μέλη του συγκροτήματος DNK έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα ακόμη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Skopia1.

Η τραγωδία αυτή έχει συγκλονίσει τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στις ζωές τόσων ανθρώπων.

Στην υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσά τους και υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας. Ο συνολικός αριθμός υπόπτων ανέρχεται επίσης στους 20. Δυστυχώς, ορισμένοι από αυτούς είτε νοσηλεύονται είτε συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν από την αρχή ότι το συγκεκριμένο κλαμπ λειτουργούσε χωρίς άδεια, πυροδοτώντας μια εκτεταμένη έρευνα για πιθανή υπόθεση διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, συνελήφθησαν και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυτή η άδεια, όπως και πολλά άλλα στο παρελθόν, συνδέεται με τη διαφθορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κότσανι, όπου σημειώθηκε η τραγωδία κατά τη διάρκεια συναυλίας στο κλαμπ το προηγούμενο βράδυ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κλαμπ λειτουργούσε στο παρελθόν ως αποθήκη χαλιών. Οι αρχές επισημαίνουν ότι δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, παρά μόνο μία είσοδος.

Αυτή η αποκάλυψη προκαλεί σοκ, δεδομένου ότι τη νύχτα της τραγωδίας εντός του χώρου βρίσκονταν περίπου 1.500 άτομα.

Όσον αφορά τους τραυματίες, η Ελλάδα ανέλαβε να παράσχει κάθε βοήθεια για να λάβουν οι τραυματίες και οι εγκαυματίες την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου 3 σοβαρά εγκαυματίες ηλικίας 19 με 25 χρόνων. Η μία 19χρονη και ο ένας 25χρονος υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και όλοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκαν άλλοι 2 στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκαν σε τραχειοστομία. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να νοσηλευτούν συνολικά 18 τραυματίες στη χώρα μας.

Βόρεια Μακεδονία: Το χρονικό της φρίκης

Η πυρκαγιά στο κλαμπ ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, όταν σπίθες από πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναυλίας του δημοφιλούς χιπ-χοπ συγκροτήματος DNK προκάλεσαν ανάφλεξη. Μέσα σε λίγα λεπτά, η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο τον χώρο, προκαλώντας πανικό στους νεαρούς θεατές, οι οποίοι απολάμβαναν την εμφάνιση του αγαπημένου τους συγκροτήματος και έσπευσαν να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους.

Η στιγμή που παίρνει φωτιά η οροφή:

Ο πανικός κυριάρχησε καθώς ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε προς τις εξόδους για να σωθεί. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ενώ άλλοι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις φλόγες.

Αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, αποτέλεσμα της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα. Οι εικόνες από το κατεστραμμένο κλαμπ προκαλούν σοκ και δέος. Η οροφή του νυχτερινού καταστήματος φαίνεται μισογκρεμισμένη, ενώ το εσωτερικό του χώρου είναι βυθισμένο στο σκοτάδι και γεμάτο καπνίλα.

Φωτιά Κλαμπ


Καμένες λαμαρίνες στην οροφή του κλαμπ Pulse στη Βόρεια Μακεδονία / REUTERS/Ognen Teofilovski

Αυτή η τραγωδία καταγράφεται ως μία από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη Βόρεια Μακεδονία. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων και τραυματιών, ο πόνος γίνεται πιο βαρύς καθώς όλοι ήταν νέοι σε ηλικία, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο μέγεθος του δυστυχήματος.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ομάδα πέντε εισαγγελέων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων φωνάζουν με απόγνωση, ζητώντας δικαιοσύνη για τα αδικοχαμένα παιδιά τους.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.