Μια «σχέση εμπιστοσύνης» με το Ιράν θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες (21/3), κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην Τεχεράνη.Την 7η Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή στο…
Μια «σχέση εμπιστοσύνης» με το Ιράν θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες (21/3), κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην Τεχεράνη.
Την 7η Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή στο Ιράν, μεγάλο εχθρό των ΗΠΑ, προτείνοντας να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως θα μπορούσε να διατάξει σε διαφορετική περίπτωση στρατιωτικές επιχειρήσεις -διατυπώνοντας «απειλή», όπως το εξέλαβε τουλάχιστον η Τεχεράνη-, όμως ελάχιστα ήταν γνωστά για το περιεχόμενό της ως τώρα.
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με τον κ. Γουίτκοφ, η επιστολή του Αμερικανού προέδρου «λέει σε αδρές γραμμές: “είμαι πρόεδρος της ειρήνης, αυτό θέλω. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε τα όπλα. Πρέπει να μιλήσουμε”».
«“Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα χάρη στο οποίο κανένας δε θα ανησυχεί για τη στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού προγράμματός σας, και θέλω να καταλήξουμε σε αυτό, διότι η εναλλακτική δεν είναι πολύ καλή εναλλακτική”, λοιπόν, για να συνοψίσουμε, αυτό είπε», συμπλήρωσε ο ειδικός απεσταλμένος, μεταφέροντας τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ.
«Νομίζω πως υπάρχει αληθινή πιθανότητα να το ρυθμίσουμε με διπλωματικό τρόπο», έκρινε από μεριάς του ο Στιβ Γουίτκοφ.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Εχθροί 45 χρόνια
Οι δυο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 1980. Οι ΗΠΑ, όπως και σύμμαχοί τους, επιβάλλουν κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την ιρανική οικονομία.
Δείτε και αυτά