Το σκάνδαλο στην Πολεοδομία Ρόδου συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές, με τους επτά κατηγορούμενους να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αποκαλύπτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο παρατυπιών.Με κοινή απόφαση του ανακριτή Ιωάννη Τούμπα και της εισαγγελέως Ευδοξίας Μηνοπούλου, αποφασίστηκε η προσωρινή απελευθέρωση των επτά εμπλεκομένων στην υπόθεση, υπό τη…
Το σκάνδαλο στην Πολεοδομία Ρόδου συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές, με τους επτά κατηγορούμενους να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αποκαλύπτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο παρατυπιών.
Ελεύθεροι με όρους οι επτά εμπλεκόμενοι
Με κοινή απόφαση του ανακριτή Ιωάννη Τούμπα και της εισαγγελέως Ευδοξίας Μηνοπούλου, αποφασίστηκε η προσωρινή απελευθέρωση των επτά εμπλεκομένων στην υπόθεση, υπό την προϋπόθεση τήρησης περιοριστικών όρων:
• 68χρονος αρχιτέκτονας: Εμφάνιση μηνιαίως στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 70.000 ευρώ
• 48χρονη προϊσταμένη Τμήματος Αδειών: Ίδιοι όροι, με εγγύηση 100.000 ευρώ
• 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής: Ίδιοι όροι, εγγύηση 30.000 ευρώ
• 55χρονος προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών: Ίδιοι όροι, εγγύηση 50.000 ευρώ
• 65χρονος υπεύθυνος Αρχείου: Ίδιοι όροι, εγγύηση 40.000 ευρώ
• 54χρονος υπάλληλος Πολεοδομίας: Ίδιοι όροι, εγγύηση 20.000 ευρώ
• 48χρονη ιδιώτης πολιτικός μηχανικός: Ίδιοι όροι, εγγύηση 60.000 ευρώ
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Η έρευνα πυροδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2024 από ανώνυμη καταγγελία που έκανε λόγο για χρηματισμό υπαλλήλων της Πολεοδομίας Ρόδου. Οι καταγγελίες αφορούσαν έκδοση οικοδομικών αδειών με αντάλλαγμα χρήματα, κάτι που οδήγησε σε πολύμηνη έρευνα των Αρχών.
Οργάνωση και πρακτικές της ομάδας
Κατά την προανάκριση αποκαλύφθηκε ένα συγκροτημένο κύκλωμα εντός της Υπηρεσίας Δόμησης, που λειτουργούσε με συντονισμό και καταμερισμό ρόλων. Η ομάδα φέρεται να χειραγωγούσε φακέλους, να παραποιούσε έγγραφα και να επωφελούνταν οικονομικά.
Ο 68χρονος αρχιτέκτονας φέρεται ως επικεφαλής, οργανώνοντας τις ενέργειες των άλλων και ελέγχοντας τη ροή των φακέλων. Χρησιμοποιούσαν όρους όπως «μαρούλια» και «γράσο» για να αναφέρονται σε χρήματα, προσπαθώντας να αποφύγουν τις καταγραφές.
Δείτε και αυτά