Μανώλης Γλέζος: Πέθανε η χήρα του, Τζώρτζια Αργυροπούλου

29 Μαρτίου, 2025


Θρήνος σκορπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Μαρτίου, καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή η χήρα του Μανώλη Γλέζου. Δύο ημέρες πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, η Τζώρτζια Αργυροπούλου, εκείνη άφησε την τελευταία της πνοή.Εκείνος, συγκεκριμένα, έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου του 2020, σε ηλικία 97 ετών. Μαζί της είχε ζήσει μία γεμάτη ζωή, καθώς ήτα…


Θρήνος σκορπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Μαρτίου, καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή η χήρα του Μανώλη Γλέζου. Δύο ημέρες πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, η Τζώρτζια Αργυροπούλου, εκείνη άφησε την τελευταία της πνοή.

Εκείνος, συγκεκριμένα, έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου του 2020, σε ηλικία 97 ετών. Μαζί της είχε ζήσει μία γεμάτη ζωή, καθώς ήταν μαζί από το 1986, μετρούσαν δηλαδή περίπου 34 χρόνια κοινής πορείας. Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους της, οι οποίοι την αποχαιρετούν δημόσια, μέσα από αναρτήσεις στα social media.

Η ανάρτηση για τον θάνατο της χήρας του Μανώλη Γλέζου

Η Δήμητρα Μαραγκουδάκη, μία από τις φίλες της, έγραψε συγκεκριμένα στη δική της ανάρτηση: «Επέλεξες να ζεις στη σκιά του Μανώλη, όμως ήσουν σπουδαία. Αναπαύσου γαλήνια αγαπημένη μου Τζώρτζια Αργυροπούλου, Γωγώ Αργυρου, φίλη μου, κουμπάρα μου, συντρόφισσά μου. Μας αφήνεις βαρύ χρέος».

Δείτε επίσης: Τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ: 4 εγκλήματα που σόκαρουν μέχρι και σήμερα την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια ήταν επίσης ενεργή στο Facebook και τρεις μέρες πριν τον θάνατό της είχε κάνει μία ανάρτηση στο προφίλ της, όπου έγραφε: «Θυμήθηκα το σύνθημα που λέγαμε στην παρέλαση της 8ης Γυμνασίου: “Καλύτερα μιας ώρας σκλαβιά και φυλακή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή”! Παλιμπαιδισμός!!!!».

Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος, γεννημένος στον Απείρανθο, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ήταν Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, πολιτικός της Αριστεράς, βουλευτής, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξε συμπρωταγωνιστής σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ελλάδα και ευρύτερα στην κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα Ευρώπη, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια νύχτα του Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Η Αυγή. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Υπήρξε επί δεκαετίες ενεργός στα πολιτικά πράγματα και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε επισταμένα με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος πρώτος σε ψήφους σε όλη τη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Συμμετείχε ως υποψήφιος της ΛΑΕ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Την τελευταία πενταετία της ζωής του πήρε σαφή θέση υπέρ του “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα του 2015, και κατά της διαφαινόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018, θεωρώντας ότι η συμφωνία προωθείται με εντολή του ΝΑΤΟ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της συγκεκριμένης “συμμαχίας”.

Το 1962 τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Την περίοδο της πρώτης μεταπολεμικά δίωξης του Γλέζου, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Πηγή: Βικιπαίδεια

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.