Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και στους μοναχικούς άνδρες να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Η σχετική τροποποίηση του Αστικού Κώδικα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, με σκοπό να ξεκαθαριστεί ότι η αδυναμία τεκνοποίησης λόγω φύλου δεν εμπίπτει στην κατηγορία τ…
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και στους μοναχικούς άνδρες να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Η σχετική τροποποίηση του Αστικού Κώδικα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, με σκοπό να ξεκαθαριστεί ότι η αδυναμία τεκνοποίησης λόγω φύλου δεν εμπίπτει στην κατηγορία των ιατρικών λόγων που επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα.
«Φρένο» από τον Φλωρίδη
Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αποτέλεσμα πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που δημιούργησαν νομικές αβεβαιότητες. «Δίνουμε μια σαφή ερμηνεία του τι θεωρείται αδυναμία κυοφορίας και ότι δεν θεωρείται η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. Είχαμε πρόσφυγες που ζήτησαν να τους δοθεί άδεια για παιδί με παρένθετη. Το πρωτοδικείο είπε ναι και το Εφετείο είπε όχι. Ήρθαμε λοιπόν να το αποσαφηνίσουμε», εξήγησε ο υπουργός.
Εκτός από τη συγκεκριμένη διάταξη, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές τροποποιήσεις στο δικαστικό σύστημα. Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα υπουργών, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην απόδοση ποινικών ευθυνών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 είχε ήδη καταργήσει αυτή τη διάταξη, αλλά τώρα αποσαφηνίζεται πλήρως και σε νομοθετικό επίπεδο.
Επιπλέον, προβλέπονται αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων δικαστικών λειτουργών, ενίσχυση της δικαστικής προστασίας ανηλίκων θυμάτων και μέτρα για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, δίνεται προτεραιότητα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους υποψήφιους δικαστικούς υπαλλήλους να υπηρετούν στον τόπο της επιλογής τους, ενώ καθιερώνεται η δυνατότητα προσφυγής του εισαγγελέα εφετών σε αποφάσεις περιοριστικών όρων.
Με το νομοσχέδιο εισάγονται, επίσης, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της επικοινωνίας των ανώτατων δικαστηρίων και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και αλλαγές στα όρια ηλικίας για συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.
Τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει και τροποποιήσεις στο πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εστιάζοντας στην ανάγκη αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη μεταφορά ωαρίων, με στόχο να διασφαλιστεί η νομική σαφήνεια και ηθική διάσταση των σχετικών διαδικασιών.
Δείτε και αυτά