Σοκ από τον Ζελένσκι: «Αιχμαλωτίσαμε Κινέζους στρατιώτες στην Ουκρανία – ΗΠΑ κι Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν»

9 Απριλίου, 2025


Μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκαλώντας νέο κύμα διεθνούς προβληματισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που συνοδεύτηκε από σχετικό βίντεο, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν αιχμαλωτίσει δύο Κινέζους στρατιώτες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.Όπως δήλωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), συνολικά έξι Κινέ…


Μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκαλώντας νέο κύμα διεθνούς προβληματισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του που συνοδεύτηκε από σχετικό βίντεο, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν αιχμαλωτίσει δύο Κινέζους στρατιώτες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η καταγγελία του Ζελένσκι

Όπως δήλωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), συνολικά έξι Κινέζοι εντοπίστηκαν να επιχειρούν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων, με δύο εξ αυτών να έχουν πέσει στα χέρια του ουκρανικού στρατού. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί άμεσες οδηγίες προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για επίσημο αίτημα εξηγήσεων προς το Πεκίνο.

Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει τις υποψίες που ήδη υπήρχαν για πιθανή εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου περί «ουδετερότητας». Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις για ευρύτερη κινεζική παρουσία στις γραμμές του ρωσικού στρατού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι Κινέζοι στις μονάδες του ρωσικού στρατού. Τώρα ανακαλύπτουμε όλα τα γεγονότα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κρεμλίνο. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και να επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες γύρω από τη σύρραξη.

Η Ουκρανία έχει ήδη θέσει το ζήτημα σε διπλωματικό επίπεδο και δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί και σε διεθνή φόρα τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας την Κίνα αντιμέτωπη με αυξημένη πίεση για εξηγήσεις.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.