Η παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει προκαλέσει αναταραχή στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη.Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα σύγχυσης και αμηχανίας που επικρατεί στους κόλπους του οργανισμού. Αυτό το κλίμα είναι αποτέλεσμα της τραγικής φαρσοκωμωδίας στην οποία παρασύρθηκε ο οργανισμός …
Η παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει προκαλέσει αναταραχή στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα σύγχυσης και αμηχανίας που επικρατεί στους κόλπους του οργανισμού. Αυτό το κλίμα είναι αποτέλεσμα της τραγικής φαρσοκωμωδίας στην οποία παρασύρθηκε ο οργανισμός από τις αντιφατικές ενέργειες και τις παλινωδίες του κ. Παπαδημητρίου.
Στο δελτίο τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ διακρίνεται η αγωνιώδης προσπάθεια των εναπομεινάντων μελών του Δ.Σ. να αποστασιοποιήσουν τον Οργανισμό από τη μορφή και τις ενέργειες του Χρήστου Παπαδημητρίου. Το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν είναι σαφές: ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν πρέπει να απαξιωθεί στο σύνολό του. Ιδιαίτερα, τονίζεται η αξία του εκτενούς και τεκμηριωμένου πορίσματος, το οποίο προέκυψε από μια μακρόχρονη και επιστημονικά άρτια διερεύνηση του δυστυχήματος. Ωστόσο, εξαιρείται το φιάσκο που προέκυψε γύρω από την υπόθεση της πυρόσφαιρας, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή σκιά στην όλη διαδικασία.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αναφέρεται ότι «στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, στις 9/4/2025, ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά με την παραίτηση του κ. Χρήστου Παπαδημητρίου.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την παρουσίαση του πορίσματος για το δυστύχημα των Τεμπών δημιουργούν εντυπώσεις που, όχι μόνο πλήττουν το κύρος του Οργανισμού, αλλά αδικούν την αξιόλογη δουλειά 18 μηνών της Επιτροπής Διερεύνησης, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα για τη τραγωδία των Τεμπών.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το πόρισμα αφορά κατά κύριο λόγο την τεκμηρίωση, την ανάλυση και διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων και την έκδοση 17 ιδιαίτερα σημαντικών επειγουσών συστάσεων ασφαλείας προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς. Η εφαρμογή των οποίων θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.
Το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα στις σελίδες 95-108 του πορίσματος, αναφέρει ευθύς εξαρχής ότι η διερεύνηση δεν είναι οριστική και πως θα επιδιωχθεί περαιτέρω πιστοποίηση από ακαδημαϊκό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους, καθώς τα στοιχεία των πραγματογνωμόνων δεν ήταν επαρκή για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένο και ασφαλές συμπέρασμα.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) επίσημη ενημέρωση τόσο για τις συμβάσεις που ανατέθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης του δυστυχήματος, όσο και για τα παραδοτέα των συμβάσεων, εφόσον υπάρχουν, από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, Gent University και Universita Di Pisa.
Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα λειτουργικό οργανισμό διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα ενισχυθεί με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό και θα συνεχίσει με ανεξαρτησία και προσήλωση το έργο του, με στόχο την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων».
Τι γίνεται με την πυρόσφαιρα
Με μια ακόμη «ταλάντωση» του εκκρεμούς της αμφισβήτησης, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποστασιοποιείται εκ νέου από το ίδιο του το πόρισμα σχετικά με την πυρόσφαιρα. Ο Οργανισμός, που αρχικά υποστήριξε ότι η αιτία της έκρηξης και της πυρόσφαιρας ήταν πιθανότατα η ύπαρξη άγνωστης εύφλεκτης ύλης, βάρους περίπου 2,5 τόνων, τώρα επανέρχεται με διαφορετική στάση.
Συγκεκριμένα, η νέα του θέση είναι ότι «η διερεύνηση δεν είναι οριστική», ενώ επισημαίνεται ότι «θα επιδιωχθεί περαιτέρω πιστοποίηση από ακαδημαϊκό ίδρυμα διεθνούς κύρους». Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «τα στοιχεία των πραγματογνωμόνων δεν ήταν επαρκή για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένο και ασφαλές συμπέρασμα».
Επιπλέον, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβολή των δύο πανεπιστημίων που συμμετείχαν στη διερεύνηση – του Πανεπιστημίου της Γάνδης (Βέλγιο) και του Πανεπιστημίου της Πίζας (Ιταλία).
Δείτε και αυτά