Τι θα συμβεί μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ – Όσα ορίζει το πρωτόκολλο


Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/9) η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ πως οι γιατροί της Βασίλισσας Ελισάβετ ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας της. Όλη η βασιλική οικογένεια έχει μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τα νέα.Τι θα συμβεί όμως στη Μεγάλη Βρετανία αν η βασίλισσα Ελισάβετ…

... πεθάνει; «Πρωθυπουργέ, η γέφυρα του Λονδίνου… έπεσε». Με αυτό το κωδικοποιημένο και συνάμα συγκινητικό μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ο προσωπικός γραμματέας της Ελισάβετ Β’ χαμό της μακροβιότερης βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία, όταν...

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (8/9) η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ πως οι γιατροί της Βασίλισσας Ελισάβετ ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας της. Όλη η βασιλική οικογένεια έχει μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τα νέα.

Τι θα συμβεί όμως στη Μεγάλη Βρετανία αν η βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει; «Πρωθυπουργέ, η γέφυρα του Λονδίνου… έπεσε». Με αυτό το κωδικοποιημένο και συνάμα συγκινητικό μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ο προσωπικός γραμματέας της Ελισάβετ Β’ χαμό της μακροβιότερης βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία, όταν επέλθει το μοιραίο.

Μέριμνα για την απώλειά της από το… 1960

Η επί 70 χρόνια κάτοχος του στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών (που περιλαμβάνει 54 κράτη ανά τον κόσμο, πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) και υπέρτατη κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, διανύει το 96ο έτος της ηλικίας της και όπως είναι λογικό, στην Αγγλία έχουν φροντίσει για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν τα πρώτα λεπτά μετά τον θάνατό της, ακόμη και εάν αυτός αργήσει πολύ ακόμη.

βασίλισσα Ελισάβετ

Άλλωστε το πρωτόκολλο για την D-Day, όπως έχει ονομαστεί η ημέρα του θανάτου της, επικαιροποιείται συνεχώς, προκειμένου να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής, καθώς το πρώτο απ’ αυτά είχε συνταχθεί το μακρινό 1960 όταν η συνταγματική μονάρχης ήταν μόλις 34 ετών.

Ως γνωστόν, οι Βρετανοί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Έχουν μεριμνήσει για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν με κάθε λεπτομέρεια, σε συνεργασία μάλιστα με την ίδια την Ελισάβετ.

Άσκηση για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες

Από τις πρώτες κινήσεις που ορίζει το πρωτόκολλο είναι επίσης η αποστολή ενός e-mail από Γραμματέα της Κυβέρνησης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μια σειρά από κρατικούς αξιωματούχους που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά λύπης μου γράφω, προκειμένου να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’».

Μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο από τη λήψη του e-mail θα πρέπει οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια όλης της επικράτειας να κυματίζουν μεσίστιες. Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως ότι σε σχετική άσκηση που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια, είχαν διαπιστωθεί μικροπροβλήματα σε μια σειρά από υπηρεσίες ως προς το σκέλος αυτό, καθώς δεν υπήρχαν υπάλληλοι που να έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον, ιδίως σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.

Αναβάλλονται οι κοινοβουλευτικές εργασίες για 10 μέρες

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος θα κληθεί να συνεδριάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τα νομοθετικά σώματα της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ακολούθως όλες οι συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Γηραιά Αλβιώνα και όλες τις χώρες που επόπτευε η βασίλισσα.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου

Από την πλευρά της η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κηδείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη δέκατη μέρα, ενώ το συντομότερο δυνατό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της κυβέρνησης με τον διάδοχο του θρόνου, εν προκειμένω με τον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ, νυν πρίγκιπα της Ουαλίας και Δούκα της Κορνουάλης, Κάρολο, ο οποίος σήμερα είναι 73 ετών.

Οι δύο άνδρες θα παραστούν μαζί σε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου που κατασκευάστηκε το 1675 στο κέντρο του Λονδίνου. Στον συγκεκριμένο ναό είχαν τελεστεί μεταξύ άλλων οι κηδείες του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, του πρώτου δούκα του Ουέλινγκτον Άρθουρ Γουέλσλι, του θρυλικού Βρετανού ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού Οράτιου Νέλσον αλλά και ο γάμος της λαίδης Νταϊάνας Σπένσερ με τον πρίγκιπα Κάρολο.

πρίγκιπας Κάρολος

Στέψη του νέου μονάρχη, Κάρολου

Και επειδή ως γνωστόν σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει η ρωμαϊκή φράση «ο βασιλιάς (εν προκειμένω η βασίλισσα) πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς» την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου της Ελισάβετ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη, ο οποίος το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να συναντήσει τα μέλη της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια πλειάδα λεπτομέρειες, από το ποιους θα χαιρετίσει πρώτους μέχρι το ότι οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν κοστούμια με μαύρη γραβάτα οι άνδρες και πρωινά φορέματα οι γυναίκες, ενώ δεν θα πρέπει να συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους.

Από την «Επιχείρηση Μονόκερος» στην «Επιχείρηση Λιοντάρι»

Την πέμπτη ημέρα θα τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Λιοντάρι» που περιλαμβάνει πρόβα στο Λονδίνο, της μεταφοράς του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ στο Παλάτι του Γουέστμίνστερ όπου θα τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες. Θα εκτίθεται 23 ώρες το 24ωρο ενώ την έκτη ημέρα θα γίνει η πρόβα της εξόδιου ακολουθίας και την έβδομη ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία αυτή τη φορά, για να δεχθεί συλλυπητήρια στο εκεί Κοινοβούλιο και να παραστεί στη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλης του Κάρντιφ.

Η ταφή δίπλα στον πατέρα της

Η νεκρώσιμος ακολουθία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί τη δέκατη ημέρα του θανάτου της, ημέρα αργίας και πένθους σε όλη την επικράτεια, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο οποίο παρεμπιπτόντως έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι στέψεις Άγγλων και Βρετανών μοναρχών από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066 έως και την Ελισάβετ Β’.

Αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία, η εντυπωσιακή όπως αναμένεται πομπή, θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Ουίντσορ, στην κομητεία του Μπέρκσαϊρ, και αφού τελεστεί νέα ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’, βασιλέα του Ηνωμένου βασιλείου και αυτοκράτορα των Ινδιών.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.