Συντάξεις: ‘Ερχεται «ξεπάγωμα» και έκτακτο επίδομα 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν


Δώρο 250 ευρώ έως 300 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, πριν από τις αυξήσεις που πρόκειται να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2023, και σύμφωνα με τα «σενάρια» του υπουργείου θα κινούνται από 5% έως 7,5%.Δείτε επίσης: Συντάξεις: Αναδρομικά και αυξήσεις σε 2.500.000 συνταξιούχουςΜια έκτακτη ενίσχυση πριν τις αυξήσεις κερδίζει έδαφος στα μέτρα που με…

...λετώνται στο οικονομικό επιτελείο για συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα ώστε να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η ακρίβεια τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης.Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη ενίσχυση είναι πιθανό αυτή τη φορά να αφορά...

Δώρο 250 ευρώ έως 300 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, πριν από τις αυξήσεις που πρόκειται να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2023, και σύμφωνα με τα «σενάρια» του υπουργείου θα κινούνται από 5% έως 7,5%.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Αναδρομικά και αυξήσεις σε 2.500.000 συνταξιούχους

Μια έκτακτη ενίσχυση πριν τις αυξήσεις κερδίζει έδαφος στα μέτρα που μελετώνται στο οικονομικό επιτελείο για συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα ώστε να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η ακρίβεια τόσο στις τιμές της ενέργειας όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη ενίσχυση είναι πιθανό αυτή τη φορά να αφορά περισσότερους από όσους πήραν το επίδομα των 250 ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ήταν για 800.000 συνταξιούχους και τελικά πληρώθηκε σε 634.000. Ο λόγος που μειώθηκαν οι δικαιούχοι ήταν επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν έκοψαν όσους έπαιρναν πάνω από 600 ευρώ το μήνα από κύρια και επικουρική σύνταξη. Φέτος, η επανάληψη του μέτρου είναι πιθανό να συνδυαστεί με υψηλότερα όρια εισοδήματος, στα 650 ευρώ ή 700 ευρώ το μήνα, ώστε το Δώρο να φτάσει σε περισσότερους.

Το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα είναι ανεξάρτητο από κάθε άλλη έκτακτη ή τακτική παροχή που θα δοθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

«Ξεπάγωμα»

 Συντάξεις: 'Ερχεται «ξεπάγωμα» και έκτακτο επίδομα 250 ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν

Πέραν του Δώρου που είναι στο τραπέζι των κυβερνητικών μέτρων για τις χαμηλές συντάξεις, έρχονται και αυξήσεις από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων που προβλέπει από 1ης/1/2023 ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με την τροποποίηση που έγινε στο νόμο 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου).

Οι αυξήσεις θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,5 εκατ. δικαιούχους, εκ των οποίων περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος στην τσέπη που θα είναι από μερικά λεπτά του ευρώ έως και 100 ευρώ το μήνα, ενώ άλλοι 700.000 με 800.000 θα πάρουν μεν αύξηση, αλλά θα είναι λογιστική, καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ως συμπλήρωμα μετά το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί αλλιώς θα έπεφταν κάτω από τη σύνταξη που είχαν έως το 2019. Την προσωπική διαφορά λαμβάνουν κατά κανόνα οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τον Μάιο του 2016) που είχαν επανυπολογισμό με το νόμο Κατρούγκαλου. Εν συνεχεία, με το νόμο Βρούτση, ήρθε νέος επανυπολογισμός με αυξήσεις για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς μειώθηκε ή και μηδενίστηκε. Περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι πήραν αυξήσεις με τον δεύτερο επανυποπλογισμό, όπως έγινε και με άλλους 400.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, μετά τον Μάιο του 2016.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.