Δραματικές εξελίξεις: «Μαχαίρι» στο επίδομα ρεύματος – Ποιους αφορά


Δε δικαιούνται, πλέον, επίδομα τα νοικοκυριά με μεσαίες μηνιαίες καταναλώσεις και οι ενισχύσεις θα φορούν αποκλειστικά όσους κάνουν εξοικονόμηση ή πληρώνουν μικρούς λογαριασμούς ρεύματος.Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει πως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις επιδοτήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως καταβάλλονται σήμερα και σχεδιάζει έναν «κόφτη».Δείτε επίσης…

...: Bonus στους λογαριασμούς ρεύματος και θερμοστάτης στους 18 - Τα μέτρα που εξετάζονται για την ενέργειαΟι περιορισμοί, θα παρουσιαστούν ως μέτρα για την αποθάρρυνση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη στροφή στις καταναλώσεις πετρελαίου, για το οποίο, μάλιστα, θα αυξηθεί η...

Δε δικαιούνται, πλέον, επίδομα τα νοικοκυριά με μεσαίες μηνιαίες καταναλώσεις και οι ενισχύσεις θα φορούν αποκλειστικά όσους κάνουν εξοικονόμηση ή πληρώνουν μικρούς λογαριασμούς ρεύματος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει πως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις επιδοτήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως καταβάλλονται σήμερα και σχεδιάζει έναν «κόφτη».

Δείτε επίσης: Bonus στους λογαριασμούς ρεύματος και θερμοστάτης στους 18 – Τα μέτρα που εξετάζονται για την ενέργεια

Οι περιορισμοί, θα παρουσιαστούν ως μέτρα για την αποθάρρυνση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη στροφή στις καταναλώσεις πετρελαίου, για το οποίο, μάλιστα, θα αυξηθεί η επιδότηση φέτος. Ωστόσο, χιλιάδες καυστήρες πετρελαίου ειδικά στις πολυκατοικίες είναι ανενεργοί την τελευταία δεκαετία και τα νοικοκυριά θερμαίνονται (όπως θερμαίνονται) με ηλεκτρικά σώματα και αιρκοντίσιον.

Εν πάση περιπτώσει, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να περιοριστεί η επιδότηση στις μικρές καταναλώσεις και να πάψουν να είναι οριζόντιες, που ευνοούν και τα ενεργοβόρα νοικοκυριά ή εναλλακτικά να επιδοτούνται όσοι κάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.

επιδομα-ρευματοσ-10-9
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.

Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.

Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.