Λέκκας – Αυτές είναι οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες!


Την ώρα που η Εύβοια, το Πήλιο και η Λάρισα, μετρούν τις πληγές τους και αγωνιούν για την επίμονη κακοκαιρία, ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμης Λέκκας αποκαλύπτει τις 10 περιοχές στη χώρα οι…


Την ώρα που η Εύβοια, το Πήλιο και η Λάρισα, μετρούν τις πληγές τους και αγωνιούν για την επίμονη κακοκαιρία, ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμης Λέκκας αποκαλύπτει τις 10 περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρει ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Στην Αττική, οι περιοχές που ανησυχούν περισσότερο είναι τρεις και συγκεκριμένα: οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο.

Επίσης, υψηλού κινδύνου είναι δύο περιοχές στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.
«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δηλώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει ο καθηγητής.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.