
Η κυκλοφορία της «Ιθάκης», του αυτοβιογραφικού βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο περιγράφει την ταραχώδη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη δική του οπτική γωνία, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία θέματα της επικαιρότητας. Ωστόσο, η κυκλοφορία του δεν απασχολεί μόνο τους πολιτικούς συντάκτες και τους αναλυτές, αλλά προκαλεί έντονο ενδιαφέρον…
Η κυκλοφορία της «Ιθάκης», του αυτοβιογραφικού βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο περιγράφει την ταραχώδη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη δική του οπτική γωνία, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία θέματα της επικαιρότητας. Ωστόσο, η κυκλοφορία του δεν απασχολεί μόνο τους πολιτικούς συντάκτες και τους αναλυτές, αλλά προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και συγκινητικές αντιδράσεις στους απλούς οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού, φέρνοντάς τους ακόμη και από την επαρχία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός Τρικαλινού οπαδού, ο οποίος ταξίδεψε από το πατρικό του στα Τρίκαλα στην Αθήνα, αποκλειστικά για να αποκτήσει το βιβλίο την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του.
«Έφυγα από το πατρικό μου στα Τρίκαλα για να έρθω να πάρω το βιβλίο. Είμαι από τις 07.30 εδώ, πρώτος πρώτος από πολίτες. Με πρόλαβαν οι πολιτικοί συντάκτες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Orange Press, περιγράφοντας τον πρωινό του αγώνα δρόμου για να φτάσει στο σημείο πώλησης.
Η δίψα για το βιβλίο
Ο Τρικαλινός οπαδός εξήγησε τη βαθύτερη ανάγκη που τον οδήγησε σε αυτό το ταξίδι: «Από τότε που ενημερωθήκαμε ότι θα βγάλει το βιβλίο, θέλαμε να μάθουμε τα πράγματα από μέσα. Την οπτική του Αλέξη την ξέρουμε, θέλαμε να μάθουμε συμπεριφορές άλλων, μέσα από τα μάτια του».
Η προσμονή των αναγνωστών επικεντρώνεται στο παρασκήνιο και στις κρίσιμες στιγμές που καθόρισαν την πορεία της χώρας το 2015. Ο ίδιος οπαδός ανέφερε πως ένα από τα αποσπάσματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο είναι αυτό που περιγράφει «τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όταν έκλεισαν τα μικρόφωνα», εκφράζοντας τη δίψα για τις αθέατες πτυχές της κρίσης.
Σε μια έμμεση απάντηση στις κριτικές που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός, ο Τρικαλινός υποστηρικτής δήλωσε με σαφήνεια: «Αυτοί που του κουνούν το δάχτυλο δεν είναι σε θέση να το κάνουν, δεν είναι άμοιροι ευθυνών». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την αφοσίωση και την πεποίθηση ότι ο Τσίπρας ενήργησε υπό συνθήκες πίεσης και ότι οι ευθύνες για την κρίση είναι διευρυμένες.
Διαβάστε επίσης
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο οπαδός εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τον Αλέξη Τσίπρα και ευχήθηκε για το πολιτικό του μέλλον: «Για τον Αλέξη αισθάνομαι υπερηφάνεια. Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και να γίνει πάλι πρωθυπουργός». Η ευχή αυτή, λίγες μόνο ημέρες πριν τις πληροφορίες για την πιθανή ίδρυση νέου κόμματος, αντικατοπτρίζει την ελπίδα ενός σημαντικού κομματιού του εκλογικού σώματος για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στο πολιτικό προσκήνιο.
Η κυκλοφορία της «Ιθάκης» αποδεικνύει, λοιπόν, ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς μια πολιτική έκδοση, αλλά ένα σημαντικό γεγονός που αγγίζει τους πυρήνες της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη συζήτηση και την αναθέρμανση των πολιτικών προσδοκιών.
Δείτε και αυτά