Σκοτεινή τροπή με τους Φούρνους «Χωριάτικο»: Φοροδιαφυγή 100 εκατ. ευρώ, εμπλοκή και άλλης αλυσίδας φούρνων και έρευνες για υποθέσεις μαστροπείας

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση φορολογικής απάτης που οδήγησε στη σύλληψη του επιχειρηματία Άγγελου Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη της

Σκοτεινή τροπή με τους Φούρνους «Χωριάτικο»: Φοροδιαφυγή 100 εκατ. ευρώ, εμπλοκή και άλλης αλυσίδας φούρνων και έρευνες για υποθέσεις μαστροπείας

Οι έρευνες για την αλυσίδα «Χωριάτικο» επεκτείνονται σε εταιρικό δίκτυο που ενδέχεται να ξεπερνά τις 150 επιχειρήσεις

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση φορολογικής απάτης που οδήγησε στη σύλληψη του επιχειρηματία Άγγελου Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη της αλυσίδας αρτοποιείων «Χωριάτικο».


Δείτε το βίντεο:

Οι έρευνες επεκτείνονται σε εταιρικές διασυνδέσεις, τουριστικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ εξετάζονται οικονομικές δραστηριότητες σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι αναμένονται περισσότερες από 40 συλλήψεις, ενώ ανέφερε πως η υπόθεση δεν περιορίζεται στην εξεταζόμενη φοροδιαφυγή ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά περιλαμβάνει και ζητήματα μαστροπείας.

Πρώτο πεδίο ελέγχου αποτελεί η αλυσίδα «Χωριάτικο», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί φορολογικές παραβάσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν να προσδιορίσουν το οικονομικό τους μέγεθος και τις ενδεχόμενες ευθύνες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση της υπόθεσης.

Το δίκτυο των 150 εταιρειών, ο 80χρονος λογιστής και οι επενδύσεις στα νησιά

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε ένα εκτεταμένο πλέγμα επιχειρήσεων, που ενδέχεται να αριθμεί 150 ή και περισσότερες εταιρείες. Οι ερευνητές εξετάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, την πραγματική δραστηριότητά τους και το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους για παράνομες οικονομικές πρακτικές.

Δείτε το βίντεο:

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένας 80χρονος λογιστής, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναφορές υποστηρίζουν ότι αρκετές διαδικασίες διεκπεραιώνονταν από την κόρη του, ενώ ο ίδιος υπέγραφε τα απαραίτητα έγγραφα. Η ακριβής συμμετοχή καθενός παραμένει αντικείμενο διερεύνησης.

Στο εξεταζόμενο επιχειρηματικό μοντέλο εμφανίζονταν ως διαχειριστές τρίτα πρόσωπα, γνωστά ως «αχυράνθρωποι», τα οποία δεν ασκούσαν απαραίτητα ουσιαστικό έλεγχο. Ορισμένες εταιρείες φέρεται να συσσώρευαν οφειλές από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και άλλες υποχρεώσεις, ενώ η δραστηριότητα συνεχιζόταν μέσω νεότερων εταιρικών σχημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, προηγούμενες επιχειρήσεις ενδέχεται να παρέμεναν με ανεξόφλητα χρέη. Δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι η πρακτική εφαρμοζόταν συστηματικά ή αφορούσε όλες τις εταιρείες. Η έρευνα αγγίζει επίσης επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Γιαννακόπουλο στη Μύκονο, όπου καταγράφονται αναφορές για επενδύσεις σε ακίνητα και καταστήματα εστίασης.

Στη Ρόδο γίνεται λόγος για παρουσία σε έξι καταστήματα, καθώς και για εταιρείες που απέκτησαν, μέσω διαγωνισμών, δικαιώματα εκμετάλλευσης παραλιών. Οι σχετικές αναφορές ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 80% των παραχωρημένων παραλιών, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών σημείων του νησιού.

Παράλληλα, εξετάζεται σχεδιαζόμενη αγοραπωλησία που αφορά την αλυσίδα Bread Factory, με ενδιαφερόμενους επενδυτές ινδικών συμφερόντων. Παραμένουν άγνωστα το στάδιο των διαπραγματεύσεων και οποιαδήποτε σύνδεση της συναλλαγής με τις ερευνώμενες παραβάσεις. Οι αρχές επιδιώκουν πλέον να χαρτογραφήσουν τις εταιρείες, να εξακριβώσουν τους πραγματικούς διαχειριστές και να υπολογίσουν τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο, επεκτείνοντας ενδεχομένως τους ελέγχους πέρα από το «Χωριάτικο».

Η υπόθεση trafficking του 2008 και οι δικαστικές αποφάσεις

Το όνομα του επιχειρηματία είχε απασχολήσει τις αρχές και τον Νοέμβριο του 2008, όταν η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. Σύμφωνα με τις τότε αστυνομικές εκτιμήσεις, γυναίκες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προσελκύονταν με υποσχέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια εξαναγκάζονταν σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα νυχτερινά κέντρα «Alcatraz» στη λεωφόρο Συγγρού και «Star» στη Μεταμόρφωση.

Οι αστυνομικοί διερευνούσαν επίσης εάν έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα διοχετεύονταν μέσω υπεράκτιας εταιρείας στην Κύπρο σε ακίνητα και επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και αρτοποιεία «Χωριάτικο».

Τον Απρίλιο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε πρωτόδικα στον Γιαννακόπουλο κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών για εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία και ηθική αυτουργία σε αρπαγή. Παράλληλα, τον αθώωσε για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το 2018, σε δεύτερη και ανεξάρτητη δικογραφία trafficking, ο επιχειρηματίας και ακόμη 19 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνταν.

Όλη η Ελλάδα θα βλέπει… MEGA: Βάζει σε επανάληψη η σειρά που έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης – Δευτέρα 26 Οκτώβρη στις 23:10 το 1ο επεισόδιο

Το MEGA φέρνει ξανά στη μικρή οθόνη «Το Νησί», μια εμβληματική δραματική σειρά που αγαπήθηκε όσο λίγες από το τηλεοπτικό κοινό και άφησε το δικό της βαθύ

Άνοιξε την πόρτα για να ταΐσει τις γάτες και βρέθηκε σε σφαγείο» – Το φρικιαστικό έγκλημα της οικογένειας Αφείδη στις Σέρρες που που παραμένει ανεξιχνίαστο 11 χρόνια μετά

Ορισμένα εγκλήματα δεν σβήνουν ποτέ από το πέρασμα του χρόνου ούτε ξεχνιούνται. Αντίθετα, αποτελούν μόνιμα τραύματα για τη συνείδηση του κόσμου, ταράζοντας

«Είχε μπλέξει μ’ έναν που τον έβαλε στα ναρκωτικά»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη, «Σαν ήμουνα παιδί»

Γιώργος Μαζωνάκης: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το «Σαν Ήμουνα Παιδί» – Το τηλεφώνημα που συγκλόνισε τον Φοίβο Βαθύτατη θλίψη, αμείλικτα ερωτήματα και ανείπωτη συγκίνηση συνεχίζει να σκορπίζει σε ολόκληρη τη χώρα η είδηση του αιφνίδιου και τραγικού θανάτου του αγαπημένου λαϊκού καλλιτέχνη Γιώργου Μαζωνάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 […]

«Είχε μπλέξει μ’ έναν που τον έβαλε στα ναρκωτικά»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη, «Σαν ήμουνα παιδί»

Βαθύτατη θλίψη, αμείλικτα ερωτήματα και ανείπωτη συγκίνηση συνεχίζει να σκορπίζει σε ολόκληρη τη χώρα η είδηση του αιφνίδιου και τραγικού θανάτου του

Μπλε Ώρες Spoiler: Ο «Αστυνόμος Κουράκος» επιστρέφει και διαλύει Στέλλα και Φίλιππο

Μπλε Ώρες Spoiler: Ο «Αστυνόμος Κουράκος» επιστρέφει και διαλύει Στέλλα και Φίλιππο